Gyros – urządzenia i akcesoria do greckiej restauracji.

Gyros.

Gyros do świetna i smakowita mięsna potrawa kuchni greckiej. Przygotowywana z szynki wieprzowej, kurczaka lub baraniny.
Obróbka mięsa polega na założeniu mięsa na ruszt obrotowy – sztycę  i opiekanie go z każdej strony.

Urządzenie do gyrosa występuje w wersji elektrycznej i gazowej.
gyros
Gyros elektryczny w zależności od wariantu posiada 3 lub 4 grzałki, sztycę o długości 40 cm, tacę i pojemnik na tłuszcz. W komplecie szufelka aluminiowa do kebaba.
gyros
Gyros gazowy wyposażony jest w promienniki z termoparą zabezpieczającą – 2 lub 3 w zależności od wielkości urządzenia. W zestawie dysze do gazu propan-butan oraz gazu ziemnego.

Do obydwu urządzeń istnieje możliwość dokupienia dodatkowej sztycy, osłony termicznej, drzwi panoramicznych, mocowania na nóż.

Największym plusem urządzenia do gyrosa jest równomierne grzanie przyrządzanego mięsa.
Potrawa jest dzięki temu miękka, soczysta i smakowita.

gyros
Nóż elektryczny do gyrosa – służy do obcinania mięsa na ruszcie na małe skrawki celem przygotowania potrawy. Praktyczny i wygodny w użytkowaniu. Rączka urządzenia dopasowana do dłoni, przycisk uruchamiający pod palcem wskazującym. Grubość cięcia mięsa od 0,5 do 8 mm. Średnica noża: 10 cm. Obroty silnika: 2200 obr./min.
Zasilanie elektryczne: 230V. W komplecie ostrzałka do noża.

Szufelka aluminiowa do gyrosa – służy do nabierania pociętych kawałków mięsa.
Posiada praktyczne wycięcie i wysoki rant zabezpieczający przed rozsypaniem zebranego mięsa. Bardzo funkcjonalna. Średnica: 24 cm. Do zastosowania zarówno przy gyrosie elektrycznym jak i gazowym.

Do gyrosa najbardziej pasuje sałatka grecka.

Składniki:
- sałata lodowa lub rzymska
- ser feta
- świeże pomidory
- świeże ogórki
- odpestkowane winogrona lub mała czerwona papryka dla soczystości
- czerwona cebula
- oliwki czarne lub zielone
- oliwa z oliwek (5 łyżek)
- woda (3 łyżki)
- suszone oregano (1 łyżeczka)
- listki świeżej bazylii do dekoracji

Składniki poza oliwkami tniemy na drobne kawałki i mieszamy. Dodajemy całe oliwki. Z oliwy , wody i suszonego oregano robimy sos i polewamy nim sałatkę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>