Maszynka do makaronu – Twoje dania będą pyszniejsze!
Maszynka do makaronu – Twoje dania będą pyszniejsze!
Maszynka do makaronu – niezastąpiona nie tylko w restauracji włoskiej. Z powodzeniem znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, gdzie najważniejsze jest delektowanie się smakiem przyrządzanych potraw.Przeznaczona jest do wytwarzania świeżego makaronu:
Przygotowane ciasto na makaron kroimy na 15 cm pasy, które wkładamy do maszynki jak do magla 😉 . Kręcimy korbką i już mamy pyszny makaron własnej produkcji.
Maszynka daje możliwość przygotowania dwóch rodzajów makaronu: tagliatelle 2mm i fattuccine 6,5 mm.
Dla urozmaicenia smaku do ciasta makaronowego można dodać zioła, paprykę w proszku, inne dowolne przyprawy. Do potraw na słodko spokojnie można dodać do ciasta cukier waniliowy.
Maszynka idealna dla restauracji, hoteli, pensjonatów oraz smakoszy makaronu.
Składniki ciasta na makaron:
– 1/2 kg mąki
– 4 jajka
– odrobina letniej wody
– odrobina soli
Do przesianej mąki dodajemy jajka, sól i zagniatamy. Stopniowo dolewamy odrobinę wody celem uzyskania gładkości i elastyczności. Wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem.
Gotowe odstawiamy na 15 minut, żeby nabrało plastyczności. Do pokrojenia ciasta najlepiej użyć maszynki, aby makaron był równej grubości. Przyspiesza to również czas jego przygotowania.
Do ułożenia ciasta makaronowego, aby wyschło przed krojeniem służy pojemnik wykonany z polipropylenu o wymiarach: 60 cm x 40 cm, i wysokości 7 cm.
Do nakładania ugotowanego makaronu idealne są wszelkiego rodzaju szczypce z grzebieniowymi ramionami
i specjalne łyżki z wypustkami.
Bez problemu chwytają makaron, który lubi uciekać ze zwykłych łyżek :).
Przepis na spaghetti carbonara.
1/2 opak. makaronu do spaghetti lub makaron własnej roboty
25 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 jajka
250 ml śmietanki 36% lub w wersji light jogurtu greckiego
15 dkg sera żółtego (najlepiej parmezanu)
bazylia najlepiej świeża, jak brak to suszona
sól, pieprz
Makaron gotujemy aldente i odcedzamy nie płucząc w zimnej wodzie. Boczek podsmażamy na patelni z cebulką. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i suszone zioła. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron. Chwilę smażymy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Jajka mieszamy w misce ze śmietanką lub jogurtem i wlewamy na odstawioną patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając.
Gdy składniki ładnie się połączą nakładamy danie na talerze, posypujemy drobno startym żółtym serem i kładziemy klika listków świeżej bazylii.
Polecamy! Palce lizać!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.