Naczynia do zapiekania z białej porcelany.

Naczynia do zapiekania.

Na potrzeby gastronomiczne polecamy naczynia do zapiekania z najbardziej wytrzymałego typu porcelany na rynku. Efektowna, biała, błyszcząca porcelana, z ozdobnymi wytłoczeniami, prezentuje się elegancko. Idealnie nadaje się do podawania w niej potraw bezpośrednio na stół.
Wytrzymałe szkliwo i wzmocnione brzegi sprawiają, że jest bardzo solidna.
Posiada wysoką odporność na czynniki zewnętrzne.
Dodatkową zaletą jest niewielka waga w przeciwieństwie do naczyń kamionkowych.
Porcelana przystosowana jest do ciągłego użytkowania w piekarnikach, kuchenkach mikrofalowych i zmywarkach.

Prezentujemy 4 wzory naczyń do zapiekania:

1) Naczynia prostokątne – są największe z tego typu naczyń.naczynia do zapiekania
Przeznaczone głównie do zapiekania mięsa, drobiu, ryb, lasagne, cannelloni  i innych dużych zapiekanek.
Naczynie jest dostępne w 3 rozmiarach:
– 28 x 18,5 x 65, cm
– 33 x 22,5 x 7 cm
– 37,5 x 26 x 7,5 cm.

2) Naczynia owalne – zastosowanie podobne jak powyżej, naczynia do zapiekania
wymiary:
– średnica 22,5 x wysokość 4 cm
– średnica 24,5 x wysokość 5,5 cm
– średnica 34,2 x wysokość 7 cm

naczynia do zapiekania
3) Naczynia kwadratowe 16,5 x 16,5 cm – stosowane najczęściej do zapiekania warzyw z sosem beszamelowym
i żółtym serem.

 

naczynia do zapiekania
4) Naczynia okrągłe występują w dwóch rozmiarach:
– średnica 10 cm x wysokość 5 cm
– średnica 25 cm x wysokość 7 cm
W mniejszym naczyniu można zapiec dowolną przystawkę, większe idealnie nadaje się na zapiekanki.

 

Uzupełnieniem do naczyń do zapiekania będzie tarka do żółtego sera.
Polecamy tarkę sześciokątną ze stali nierdzewnej z wygodnym uchwytem do trzymania. Wysokość 19 cm.

Przepis na lasagne bolognese:

– 200g makaronu lasagne
– 400g mięsa mielonego
– 2 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 500g obranych ze skórki pokrojonych pomidorów
– oliwa z oliwek
– 25-30 dkg sera żółtego
– sól, pieprz, papryka, oregano, tymianek, bazylia (najlepiej świeża).

 Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 0,5 l mleka
– gałka muszkatałowa
– sól, pieprz

Podsmażamy na patelni drobno pokrojona cebulkę, następnie posiekany czosnek z mięsem. Dodajemy pomidory, zioła, sól.
Sos: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. do zgęstnienia ciągle mieszając. Doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
Płaty lasagni układamy w naczyniu żaroodpornym nawilżonym oliwą. Następnie nakładamy ser żółty, mięso z sosem bolognese, sos beszamelowy, ser, makaron, …. na koniec sos beszamelowy i dużo startego sera. Pieczemy ok. 40 min. w 180°C.
Danie pyszne! Warte nakładu pracy :).

Dodaj komentarz

Verified by MonsterInsights