Naczynia żeliwne – idealne do podawania tradycyjnej kuchni polskiej.

Naczynia żeliwne.

Solidne, idealne do restauracji, karczm i barów. Przeznaczone są do przygotowywania, podgrzewania i grillowania posiłków. Świetnie nadają się do podawania na stół tradycyjnej kuchni polskiej.

Naczynia zostały wykonane z żeliwa wysokiej jakości. Epoksydowana powierzchnia zapobiega ich rdzewieniu. Można je używać do kuchni indukcyjnych, elektrycznych, gazowych, ceramicznych, w piekarnikach i piecach.
Do wygodnego i bezpiecznego korzystania z naczyń zaleca się używanie rękawic ochronnych, gdyż żeliwo nagrzewa się podczas pracy.
Naczynia rozgrzewać można jedynie, gdy na ich powierzchni znajduje się olej lub inny tłuszcz.
Naczynia żeliwne należy myć dopiero gdy ostygną, w gorącej wodzie bez detergentów, myjką lub gąbką. Nie wolno ich myć w zmywarkach! Po umyciu należy wysuszyć i natłuścić olejem roślinnym.

Z naczyń żeliwnych prezentujemy patelnie, gęsiarkę, płytę dwustronną i półmisek z drewnianą podstawą.

Patelnie żeliwne są w kształcie okrągłym i kwadratowym.
naczynia żeliwnenaczynia żeliwne
Patelnia okrągła występuje w dwóch rozmiarach:
1) średnica: 25 cm, wysokość: 3 cm
2) średnica: 29 cm, wysokość: 4 cm.
Rączka patelni jest ze stali nierdzewnej.
Patelnia kwadratowa ma rozmiar: 23 x 23 x 3,2 cm.
Powierzchnie robocze patelni są ryflowane.
naczynia żeliwne

Płyta żeliwna dwustronna ma powierzchnię z jednej strony ryflowaną, z drugiej gładką.
Praktyczna i pojemna. Przystosowana do kuchni elektrycznych, gazowych, ceramicznych, do piekarników i piecy konwekcyjno-parowych.
Wymiary: 48 x 26 x 2 cm. Waga: 5 kg.

 

naczynia żeliwne
Ciekawym rozwiązaniem jest gęsiarka. Solidne naczynie z pokrywą do duszenia i pieczenia drobiu, dziczyzny).  Z pewnością przydatna w barach, karczmach, leśniczówkach 🙂
Potrawa szybciej się upiecze niż w tradycyjnym garnku.
Wymiary: 48 x 22 x 22 cm. Pojemność: 6 l.

 

 

naczynia żeliwnePółmisek żeliwny z drewnianą podstawą jest wprost stworzony do podawania gorących potraw. Dłużej utrzymuje temperaturę dań niż tradycyjny półmisek.
Wymiary półmiska: 24 x 14 x 2,5 cm.

Ważna uwaga: naczynia żeliwne służą do przygotowywania dań, ale nie wolno w  nich przechowywać żywności.

Zastosowanie się do podanych uwag zapewni możliwość używania naczyń przez długie lata.

Dodaj komentarz

Verified by MonsterInsights