Patelnie tytanowe i stalowe – szybkie i energooszczędne smażenie potraw.

Patelnie tytanowe.

Przy smażeniu potraw najważniejsze jest aby nie przywarły do patelni i były równomiernie usmażone.
Patelnie, które spełniają te wymogi wykonane są z twardego odlewu aluminium i pokryte tytanem.
Energooszczędne – bardzo szybko się rozgrzewają, pozwalają oszczędzić do 30% energii!
Rączki patelni ze stali nierdzewnej 18/10 – bardzo praktyczne w użytkowaniu, gdyż nie nagrzewają się.
Patelnie dostępne są w szerokim asortymencie: do obsmażania steków, kotletów, ryb, do przygotowywania gulaszów, do smażenia warzyw, makaronów, ryżu, naleśników, placków.
Możliwość zastosowania we wszystkich typach kuchni z wyjątkiem indukcyjnych.
Wygodne w czyszczeniu – nic do nich  nie przywiera i można je myć w zmywarkach.
patelnie tytanowepatelnie tytanowepatelnie tytanowepatelnie tytanowe

1) patelnia kwadratowa ryflowana – idealna do grillowania mięsa, warzyw,
wymiary 28 x 28 x 5,5 cm.
2) patelnia okrągła – o uniwersalnym zastosowaniu: do mięsa, warzyw, risotto, makaronu, itp.
Występuje w wielu rozmiarach: średnice: 24, 28, 32, 36, 40 cm, wysokość jednakowa:
5,5 cm. Bardzo popularna patelnia.
3) patelnia do ryb – duża, owalna, świetnie opieka z każdej strony, pojemna – umożliwia
usmażenie kilku ryb naraz, wymiary: 40 x 27,5 x 3,5 cm.
4) patelnia do gulaszu – głęboka i szeroka, swobodnie można w niej przygotować dużą ilość
dowolnego mięsa w sosie, wymiary: średnica górna: 28 cm, średnica dolna: 22,5 cm,
wysokość: 8,5 cm.

Patelnie aluminiowe i stalowe:

1) patelnia do naleśników, placków – aluminiowa z powłoką teflonową – zawiera 3 warstwy odpornego na zarysowania teflonu. Równomiernie rozprowadza ciepło. Rączka ze stali epoksydowej o wysokiej wytrzymałości termicznej.
Występuje w dwóch rozmiarach: 25,4 x 22 x 1,7 cm i 29,2 x 25,5 x 1,7 cm.
2) patelnia WOK z trójwarstwowego materiału:
– powłoka zewnętrzna ze stali 18/0
– ścianki wewnętrzne ze stali nierdzewnej 18/8
– warstwa środkowa to topione aluminium
Jako jedyna z wymienionych nadaje się do używania w kuchniach indukcyjnych.
Bardzo szybko się nagrzewa, doskonale rozprowadza ciepło. Umożliwia przygotowanie dań
kuchni chińskiej i nie tylko w ekspresowym tempie.
Wymiary: średnica górna: 36 cm, średnica dolna: 14,5 cm, wysokość: 9 cm.
3) patelnia ze stali walcowanej – posiada na powierzchni żłobienie pozwalające na idealną
cyrkulację powietrza. Przyspiesza to znacznie proces smażenia. Wyciekający tłuszcz z
potrawy spływa w wycięcia, a na smażonym mięsie powstaje wzór w kształcie kratki.
Grubość stali, z której jest wykonana patelnia to 3 mm.
Patelnia jest dostępna w kilku wymiarach: ze średnicą: 20, 24, 28, 32 cm,
wysokość 4,5 – 5 cm.
4) patelnia mini – mała sprytna aluminiowa patelnia z nieprzywierającą powierzchnią.
Przyda się w każdej kuchni do smażenia drobnych dań takich jak: jajecznica, omlet, czy też do przygotowywania zasmażek do warzyw.
Świetnie nadaje się do przygotowywania mniejszych porcji np. dla dzieci :).

Dodaj komentarz

Verified by MonsterInsights