Siekacze i tłuczki szefa kuchni.

Siekacze, tłuczki, tasaki – podstawowe narzędzia szefa kuchni.

Dla ułatwienia pracy w kuchni proponujemy tłuczek i siekacz w jednym.siekacze
Urządzenie jest wykonane ze stali nierdzewnej, posiada 56 noży nacinających włókna mięsa. Dzięki tej czynności czas obróbki mięsa i jego smażenia, pieczenia lub grillowania ulega znacznemu skróceniu. Zrobione w ten sposób kotlety i steki są delikatniejsze i bardziej soczystsze.
Najlepsze efekty daje obtłuczenie kotleta z obu stron.
Tłuczek posiada bardzo ostre noże, na które trzeba uważać podczas używania i mycia.
Narzędzie można myć w zmywarkach. W celu dokładniejszego wyczyszczenia tłuczek można rozmontować wysuwając trzpień trzymający całą konstrukcję.

siekaczeInnym urządzeniem dwufunkcyjnym służącym do rozbijania i siekania mięsa jest siekacz o 45 ostrzach. Ostrza wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealnie nacinają mięso  zmiękczając je i skracając czas marynowania. Pieczenie również trwa o połowę krócej a mięso jest miękkie i soczyste.
Zalecane jest ponacinanie kotleta z obydwu stron, wówczas walory smakowe będą maksymalne.
Siekacz można wyczyścić tradycyjnie (najlepiej szczoteczką) lub w zmywarce zdejmując uprzednio stopkę wysuwając lekko blokady po obu stronach urządzenia.
Przyprawienie mięsa przed siekaniem sprawi, że przyprawy wnikną do wnętrza kotleta i nasze danie będzie smaczniejsze.
Siekacz dostępny w kolorze czerwonym i białym.

siekaczeDo poradzenia sobie z kośćmi i większymi kawałkami mięsa proponujemy solidny tasak Sanelli. Posiada ostrze ze stali chromowo-molibdenowej o twardości 54-56 HRC. Rękojeść wykonana z dwóch rodzajów tworzywa: twardego ( kolor czerwony) zapewniającego mocne osadzenie ostrza i miękkiego „antypoślizgowego” (kolor zielony).
Dzięki temu tasak pewnie trzyma się dłoni, a ostrze jest odporne na złamania.
Tasak jest bardzo trwały i ma dobre właściwości tnące. Poręczny, o długości 16 cm. Ułatwi pracę w każdej kuchni. Z powodzeniem można go myć w zmywarkach i wyparzać.

Narzędzia te świetnie sprawdzają się zarówno w kuchniach profesjonalnych jak i domowych.

Uzupełnieniem powyższego sprzętu szczególnie przy masowym przygotowywaniu mięsa np. w: stołówkach, restauracjach, barach – są rękawice stalowe pięciopalczaste. Bardzo praktyczne i wygodne w użytkowaniu. Chronią ręce przez okaleczeniem przy obrabianiu mięsa. Dostępne w rozmiarach M i L.

Dodaj komentarz

Verified by MonsterInsights