Blachy do pieców konwekcyjnych i tradycyjnych.

Blachy do pieców konwekcyjnych i tradycyjnych.

Blachy do pieców – rzecz w kuchni niezbędna – podstawa do wykonania większości ciepłych dań i ciast.
Prezentujemy szeroką gamę blach profesjonalnych o różnym zastosowaniu i wymiarach: blachy uniwersalne, blachy wypiekowe do bagietek, ruszty.
Najczęściej spotykane wymiary blach to: 60 cm x 40 cm. Dostępne mamy również blachy do mniejszych piecy, w rozmiarze: 46 cm x 33 cm.
Blachy wykonane są z różnych materiałów. Można je dowolnie dobrać wg potrzeb.

Blachy o wymiarze 60 x 40 cm:
blachyblachyblachyblachy
Blacha aluminiowa lita – posiada 3 ranty, dostępna w dwóch grubościach: 1,5 mm oraz 2 mm.
Blacha aluminiowa perforowana – 3 ranty, grubość: 1,5mm.
Blacha aluminiowa perforowana pokryta silikonem – 3 ranty, grubość: 1,5 mm. Bardzo praktyczna – silikon sprawia, że potrawa nie przywiera podczas pieczenia do blachy.
Blacha do bagietek aluminiowa  – różni się kształtem od tradycyjnych blach, gdyż posiada rowki formujące podłużny kształt bułek podczas pieczenia. Funkcjonalna, specjalistyczna. Niezastąpiona w piekarniach.

Ruszty wykonane ze stali nierdzewnej lub chromowanej, ruszty proste lub z rowkami. Idealne do pieczenia drobiu, ryb, dziczyzny. Z powodzeniem upieką się również inne rodzaje mięsa, które pokroimy na kotlety, befsztyki. Pamiętajmy o posmarowaniu rusztu oliwą lub olejem. Najlepiej użyć do tego pędzelka kulinarnego.
Do potrzeb gastronomicznych szczególnie polecamy ruszty: prosty i do bagietek o wymiarach: 60 x 40 cm oraz ruszt do pieczenia kurczaków o rozmiarze: 53 x 32,5 cm.  Umożliwia równomierne upieczenie 8 kurczaków w jednym czasie.

Blachy i ruszty mniejsze – rozmiar: 46 x 33 cm:

– blacha aluminiowa płaska, perforowana.
– blacha aluminiowa płaska
– ruszt chromowany prosty
– ruszt chromowany z rowkami na 4 bagietki.

Blachy najlepiej od razu przetestować – proponujemy pyszne ciasto z dostępnym aktualnie rabarbarem.

Ciasto kruche z rabarbarem:

Składniki – ciasto:                                           Składniki-kruszonka:
– 3/4 ks margaryny                                       – 1/4 ks. margaryny
– 2 szkl. mąki                                                 – 1 żółtko
– 3 żółtka                                                        – 1/3 szkl. cukru
– 3/4 szkl. cukru                                            – opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– kg rabarbaru

Rabarbar czyścimy, kroimy w plasterki, posypujemy 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, odstawiamy w misce na bok.
Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru wyrabiamy na ciasto. Wkładamy je w woreczku foliowym na pół godziny do lodówki. Następnie nakładamy na blachę papier do pieczenia, chyba że blacha jest silikonowa, wtedy nie ma takiej potrzeby. Gdy ciasto znajdzie się już na blaszce nakłuwamy je widelcem, aby wyrosło równomiernie. Podpiekamy je w piecu ok. 10 minut.
Po wyjęciu z pieca i lekkim ostudzeniu, posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy rabarbar.
Górę ciasta posypujemy wyrobioną kruszonką. Pieczemy jeszcze ok. 45 minut w 180°C.
Aby wykorzystać pozostałe białka warto ubić wspaniałe bezy dodając już tylko cukier. Smacznego!

Dodaj komentarz

Verified by MonsterInsights